Staj

BİLGİ ve BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ZORUNLU STAJ SÜREÇLERİ

Lisans eğitim programımız gereği, öğrencilerimizin dördüncü ve altıncı yarıyıl sonlarında ayrı ayrı olmak üzere; her bir seferde 20 iş gününü tamamlayacak şekilde, iki staj yapmaları gerekmektedir. Öğrencilerin staj yapacakları kurumlar, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün uygulama alanları olan arşivler, kütüphaneler, müzeler ile bilgi teknolojileri, dijitalleştirme, elektronik belge yönetimi gibi alanlarda faaliyet gösteren diğer kurum veya kuruluşlar olabilir.

Staj programının amacı; öğrencilerimize edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme, işleyişleri yerinde görme, iş hayatına geçmeden önce deneyim kazanma, meslek profesyonellerini gözlemleme fırsatı sağlamaktır.

Staj sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için, iş akışında sunulan tarihlerin titizlikle takip edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Staj akış şeması, başvuru tarihleri ve staj süreçlerinde kullanılacak formları içeren broşür için tıklayınız.

 

STAJ ÖNCESİ YAPILACAKLAR

  1. Staj için İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Staj Yönergesi hükümleri ve Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Staj Usul ve Esasları hükümleri geçerlidir. Bütün öğrencilerimizin öncelikle bu dokümanları okuması gerekmektedir.
  2. Staj için tarih aralıkları, 01-31 Temmuz veya 01-31 Ağustos olarak 2 dönem şeklinde belirlenmiştir. Her öğrencinin belirtilen dönemlerin birinde toplamda 20 iş günü olacak şekilde staj yapması gerekmektedir. Gerekli hallerde staj başlangıç ve bitiş tarihleri (Temmuz-Ağustos ayları içerisinde olacak şekilde) esneklik gösterebilir. Resmî tatillerin olması ya da sağlık sorunları gibi mücbir durumlar nedeniyle eksik kalan günler olması durumunda bu günlerin tamamlanması gerekmektedir. 20 iş günü dolduruluncaya kadar staj yükümlülüğü yerine getirilmiş olarak kabul edilmez.
  3. Staj başlangıcından en geç 20 gün önce; aşağıda yer alan işlemlerin yapılması ve hazırlanan belgelerin Staj Komisyonu’na teslim edilmesi gerekmektedir.
    • Kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarının yer aldığı T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Kariyer Kapısı Ulusal Staj Programı (USP) sayfasına kayıt olarak burada stajlarla ilgili takvimlerin takip ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
    • Ulusal Staj Programı kapsamında olmayan kamu kurumları veya özel sektör kuruluşlarında staj yapmak isteyen öğrenciler, mümkün olan en kısa zamanda bu kurumlarla iletişime geçmelidir. Öğrencilerin “Staj / Alan Çalışması Kabul Formu”nu doldurması ve görüşülen kurum veya kuruluşun da ilgili alanları doldurmasını sağlayarak en geç Nisan ayının son haftasına kadar onaylatmaları gerekmektedir.
    • 1 adet güncel fotoğraf ile nüfus cüzdanı fotokopisi başvuru dosyasında yer almalıdır.
    • Staj yapılacak kurumda sigortalılık işlemleri Üniversitemiz tarafından yapılacağı için e-Devlet üzerinden SPAS Müstehaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) dökümü alınmalıdır.
  4. Bütün belgeler A4 boyutlarında bir zarf ile Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Staj Komisyonuna teslim edildikten sonra uygun bulunan başvuruların onaylanmasının ardından staj süreci başlayacaktır.
  5. Staj yapabileceği bir kurum bulamayan öğrencilerimiz, bu durumu staj komisyonu üyelerine bildirmelidirler. Bu öğrencilerimizin aşağıda yer alan kurumsal e-posta adreslerine durumlarını anlatan bir e-posta atmaları ve daha sonra staj komisyonu üyeleri ile görüşmeleri gerekmektedir.

STAJ SONRASI YAPILACAKLAR

  1. Staj sonunda ilgili kurum veya kuruluşun Stajyer Değerlendirme Formunu doldurması sağlanır. Bu form kapalı ve mühürlü bir zarf içerisinde teslim alınarak Staj Komisyonu’na stajın bitiminden en geç 5 iş günü içerisinde teslim edilir. Kapalı ve mühürlü olmayan zarflar geçersiz sayılacağı için staj da başarısız olarak değerlendirilecektir.
  2. Öğrenciler tarafından bir Staj Raporu hazırlanması gerekmektedir. Bu rapor, şablonda yer alan bilgilere uygun olarak düzenlenecek ve staj bitiminden sonra en geç 10 gün içerisinde, ÜBS üzerinde Staj Dersi altında açılan ödev alanına yüklenecektir. 
  3. Yukarıda yer alan dokümanlar, stajın bitmesini takip eden 5 iş günü içinde öğrenci tarafından Staj Komisyonuna teslim edilir.
  4. Staj komisyonu gerekli görürse öğrencilerin staj ile ilgili sunum hazırlamasını ve komisyona sunum yapmasını isteyebilir.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitimi

Üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) Koordinatörlüğü ve UZEM iş birliğiyle, staj sürecinizde faydalı olabilecek bir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitimini her ay düzenleyeceğini bildirmiştir. Bu eğitim, özellikle staj yapacak öğrencilerimizin İSG konusunda temel bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla sunulmaktadır. SEM, konuya ilişkin kurumsal örneklerden yola çıkarak sertifika sahibi olunmasının gerekliliğini belirtmiştir. Eğitime katılmak, başvuru ve kayıt süreçlerine ilişkin detaylı bilgiye sahip olmak için aşağıdaki bağlantılar incelenebilir:

https://sem.ikcu.edu.tr/

https://sem.ikcu.edu.tr/Share/B91298D9913AAD8A71B04B31FC6503A3

https://sem.ikcu.edu.tr/Duyuru/32620/is-sagligi-ve-guvenligi-temel-egitimi-eylul-2024

 

 

Bölüm Staj Koordinatörlüğü

Dr. Öğr. Üyesi Mithat Baver Zencir (Staj Koordinatörü - Staj Komisyonu Üyesi)

            e-posta: mithatb.zencir@ikcu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Kemal Yayla (Staj Komisyonu Üyesi)

            e-posta: kemal.yayla@ikcu.edu.tr

Arş. Gör. Dr. İhsan Özkol (Staj Komisyonu Üyesi)

            e-posta: ihsan.ozkol@ikcu.edu.tr

Arş. Gör. Talih Öztürk (Staj Komisyonu Üyesi)

            e-posta: talih.ozturk@ikcu.edu.tr

Menüyü Kapat