İKÇÜ BBY- oryantasyon

 

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü; bilginin ekonomik büyüme ve toplumsal gelişmedeki değerini bilerek, etkin kullanımını sağlayacak sistemleri oluşturma ve yönetme konusunda yetkin, teknolojik gelişmeleri takip ederek mesleki uygulamalarına adapte eden ve kendini geliştirmeye açık bilgi profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bilgi yönetiminin tüm aşamalarında, bilgi, teknoloji ve insan unsurlarının öneminin farkında olan, kendisini geliştirmeye açık ve yenilikleri mesleki uygulamalarına yansıtabilecek bilinç, bilgi ve beceriye sahip bilgi profesyonelleri yetiştirmek temel hedeflerimizdendir.

Bölümümüz Ege Bölgesindeki tek Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü olmanın avantajıyla, öğrencilerine hem İzmir’in tarihi ve kültürel dokusuyla harmanlanmış bir eğitim imkânı hem de kariyer olanaklarının merkezinde yer alan tek Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden mezun olma imkanı sağlamaktadır. Öğrencilerimizin Erasmus ve diğer öğrenci değişim programları ile ikili anlaşmalar çerçevesinde yurt dışında dönemlik olarak eğitim görmeleri ve staj olanaklarından yararlanmaları teşvik edilmektedir.

 


  • Mezunlarımız

Bölüm mezunları, kamu ve özel sektörde; kütüphaneci, arşiv yöneticisi, belge yöneticisi, bilgi uzmanı, veri yöneticisi, dokümantalist, akademik uzman, sistem analisti, halkla ilişkiler ve pazarlama elemanı, web tasarımcısı, içerik yöneticisi gibi unvanlar ile yöneticilik veya diğer pozisyonlarda istihdam olanaklarına sahiptir.  

Bölüm mezunlarımız, başta kütüphaneler ve arşivler olmak üzere tüm bilgi merkezlerinde, kurum ve kuruluşların veri tabanı tasarım, yönetim ve basılı veya elektronik ortamda bilgi hizmeti sunan ya da bu hizmetlerin dağıtımı işlevini gerçekleştiren kuruluşlarda, kurumların web hizmetlerinin tasarımı ve düzenlenmesi gibi konularda çalışabilmektedirler.

 


  • Ne tür dersler var?

Bölümümüz üç anabilim dalından oluşmaktadır: Kütüphanecilik, Arşivcilik ve Bilgi Yönetimi ve Teknolojisi. Derslerimiz de bu üç anabilim dalı etrafında, öğrencilerin ilgi ve becerilerine göre uzmanlaşmaya yönelik seçmeli derslerin ağırlıklı olduğu bir müfredatta şekillenmiştir. Müfredattaki derslerin detaylarını  öğrenmek isteyen adaylarımız BURADAN "Programın Öğretim Planı" sekmesine geçerek öğretim planımızı inceleyebilirler.

 

 


 

  • Staj

Bölümümüzde 2. sınıf sonunda ve 3. sınıf sonunda olmak üzere iki zorunlu staj programları bulunmaktadır. Öğrencilerimiz stajlarını çok çeşitli kurumlarda yapmaktadırlar. Başta kütüphaneler başta olmak üzere tüm bilgi merkezlerlerinde ve bilgi işlem firmalarında staj yapan öğrencilerimiz bulunmaktadır.

 

 


  • Hazırlık sınıfı var mı?

Bölümümüzde isteğe bağlı hazırlık sınıfı uygulaması bulunmaktadır. Hazırlık okumayı tercih eden öğrencilerimiz uzman akademisyenlerden bir sene ingilizce eğitimi almaktadır. Hazırlık eğitimini, hem öğrencilerin üniversite hayatına ve akademik eğitime adaptasyon sürecini kolaylaştırdığı için hem de öğrencilerin yabancı dil konusunda gelişimlerini sağlayacak önemli bir adım olduğu için oldukça önemsiyoruz.

 

 


  • Erasmus+, yurtdışı eğitim ve staj

Öğrencilerin akademik gelişimleri için en önemli adımlardan biri de yurtdışı eğitimdir. Üniversitemizde öğrencilerimizin Erasmus+ Programı Öğrenci Hareketliliği ve Erasmus Staj Hareketliliğinden  yararlanılabilmesi için 20 ülkeden toplam 35 üniversite ile öğrenim ve staj anlaşması vardır. Ayrıca, öğrencilerimiz Mevlana Değişim Programından faydalanarak 1 ya da 2 dönem kabul aldıkları başka üniversitede öğrenim görebilme imkanına sahiptir.

 

 


 

Üniversitemiz size neler sunuyor?

 

  • Spor

Üniversitemiz kampüsü içerisinde çok amaçlı spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonu, halı saha, aktivasyon salonu, 4 adet açık voleybol, basketbol ve tenis sahası gibi 12 farklı spor dalında sportif faaliyetler gerçekleştirilmekte ve öğrencilerin bu etkinliklerde aktif rol almaları teşvik edilmektedir.

 

 

Üniversitemizde aktif olarak faaliyet gösteren futbol, futsal, basketbol (kadın-erkek), voleybol (kadın-erkek), tenis (kadın-erkek), masa tenisi (kadın-erkek), badminton (kadın-erkek) takımları bulunmaktadır. Takımlarımız Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalara katılım göstermektedir. 

 

2022 yılında E-spor merkezi de açılan okulumuzda yetenekli öğrencilerin gelişim ve potansiyellerini gerçekleştirmeleri için ortam sağlanmaktadır. Üniversitemiz bu konuda Türkiyenin öncü üniversiteleri arasında yerini almıştır.

 

 

 


  • Burs ve çalışma imkanı 

Üniversitemiz öğrencilerinin kısmi zamanlı statüde akademik ve idari birimlerde çalışma imkanı bulunmaktadır. Bölümümüz öğrencileri için bu statü kapsamında kütüphane özelinde ayrı bir kontenjan bulunmaktadır. Bununla birlikte üniversitemizde her yıl 200 öğrenciye yemek bursu, 100 öğrenciye de gıda yardımı yapmaktadır.


  • Kurslar

Öğrencilerimize ücretsiz olarak alanında uzman eğitmenlerimizce yabancı dil, tenis, masa tenisi, kick boks, voleybol, basketbol, badminton, taekvando, pilates ve step-aerobik kursları verilmektedir. İlkbahar ve sonbahar aylarında gruplar halinde doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları düzenlenmektedir.

 

 

 


  • Sağlık 

Öğrencilerimizin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı okulumuzun temel öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda öğrencilerimize psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmekte ve diğer sağlık hizmetlerinden kampüs içinde yararlanılabilmesi için kampüste aile sağlık merkezi yer almaktadır.​


  • Topluluklar ve Etkinlikler

Bölümümüz öğrencileri ile kurulan Bilgibilim Topluluğu, yıl içerisinde aktif olarak kariyer günleri, kültür gezileri gibi etkinlikler yürütmektedir. Bilgibilim Topluluğu sosyal medya hesabı için >buraya< tıklayabilirsiniz. 

 

Bölümümüz dışında üniversitemiz bünyesinde bulunan 70 kadar öğrenci topluluğu pek çok farklı her yıl pek çok farklı konuda 200’e yakın etkinlik düzenlemektedir. 

 


Okul Nerede?

Bölümümüz eğitimlerini İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Balatçık Kampüsünde sürdürmektedir.

İzmirin Çiğli ilçesinde yer alan kampüsümüze Otobüs, İzban raylı sistemi ve dolmuş gibi toplu taşıma ile ulaşma imkanı bulunmaktadır.

İZBAN: Egekent istasyonundan yürüyerek

Otobüsle:817 ve 596 Numaralı Otobüsler

Karşıyakadan: Balatçık Dolmuşları

Bostanlıdan: 595 Numaralı Otobüs

 

Menüyü Kapat