Bölüm Başkanının Mesajı

Sevgili öğrenciler,

Bilgi, insanoğlunun yaşamını biçimleyen en eski olgulardan biridir. Düzenli olarak üssel bir büyüme eğiliminde olan ve buna paralel olarak çeşitliliğini de sürekli arttıran bilginin dünyasındaki değişim, günümüzde bilgiyi tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar önemli ve öncelikli bir unsura dönüştürmüştür. Bu süreçte asıl değer yaratan yetkinlik ise doğru bilgiye en doğru ve kısa zamanda erişme becerisidir. Bu becerinin terminolojideki karşılığı ise bilgi yönetimidir.    

 

Bilgi yönetimi, bilginin varlığının tespit edilmesi, doğrulanması, elde edilmesi, düzenlenmesi ve erişilebilir şekilde hizmete sunulması ile ilgili kuruma, uygulama ve süreçleri araştırılması ve geliştirilmesi sürecidir. Bilgi ve Belge Yönetimi söz konusu süreçlerin bilimsel yöntemlerle öğretildiği bilim dalıdır. Alanın en önemli özelliklerinden biri, her tür ortamdaki bilginin yönetim sürecinde bilgi, bilgi kaynağı, kurum, teknoloji ve insan unsurunu birlikte ele almasıdır.

 

Bilginin tanımlanması, doğru bilgiye ulaşma, bilgi kaynaklarının organizasyonu, bilginin yeniden kullanımı, bilginin hızla değişen kullanıcı gereksinimlerine yanıt verebilecek formatta sunulması amacıyla sistemler geliştirilmesi, yenilikçi bilgi hizmetlerinin öğrenilmesi, bilginin etik ve hukuki ilkeler dâhilinde kullanımının sağlanması gibi konular, Bölüm mezunlarının yetkinlik ve sorumluluk alanlarındandır. Bilgi kaynakları ve çeşitleri, farklı türde bilgi merkezlerinde sunulan bilgi hizmetleri, bilgi okuryazarlığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklarla bilginin yönetimi, veri yönetimi, bilimetri, kurumsal içerik yönetimi, bilgi-bilim yakınsaması, kültürel miras, elektronik belge yönetimi, bilgi hizmetlerinin pazarlanması, bilginin güvenilirliği ve güvenliği, dijital insani bilimler, bilgi mimarisi gibi konular, alanın ilk etapta sayılabilecek çalışma ve araştırma başlıkları arasındadır.

 

Tarih boyunca her zaman bir ayrıcalık ve statü göstergesi olan bilginin çağımızda ekonomik bir değer olarak yükselişi, sosyal değişime etkisi, teknoloji ile yakınsaması, teknolojik gelişmelerin hızı, bilgi yönetimi alanını hiç olmadığı kadar diğer bilim dallarına ve uygulama alanlarına yaklaştırmıştır. Bu nedenle, alanımızın disiplinlerarası olma özelliği de son yıllarda öne çıkmaktadır. Her biri birer toplumsal kültürün aktarım ağı ve bellek kurumu olan, kütüphaneler, arşiv ve müzeler başta olmak üzere; eğitim, iş dünyası ve sosyal yaşam gibi farklı alanların bilgi ile ilişkisi, bilgi yönetimi uzmanlarının ve bilgi profesyonellerinin bu alanlardaki çalışmalarda giderek artan bir yoğunlukla yer almasını sağlamaktadır. Derslerimizin planlaması yapılırken de sizlere, ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri anlama, teknolojik yönelimleri takip edebilme ve farklı konularda uzmanlaşma olanağı sunulması amaçlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, bu derslerin listesine şuradan ulaşabilirsiniz.

 

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, sadece İzmir’de değil, Ege Bölgesindeki üniversiteler içerisinde de Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün bulunduğu tek Üniversitedir. Balatçık Kampüsünde yer alan Bölümümüz, bağımsız bir yerleşkede sunulan akademik ortam ve olanakların yanı sıra, İzmir’in hızla gelişmekte olan bir bölgesinde yer almanın avantajlarına da sahiptir.

 

Sizleri de Bölümümüzde görmekten ve hep birlikte büyümekten mutluluk duyacağız. Sürekli omuz omuza olacağımız bu yolculukta en büyük rehberimiz, geleceğe dair umudunu gençlere bağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Prof. Dr. Mehmet Ali AKKAYA

Menüyü Kapat